Evinizin Ustası Olun: Boya&Badana Rehberi

Evinizin boya badana işleri var bunu bir usta ile yapmak yerine kendiniz yapmaya mı karar verdiniz ama nasıl başlayacağınızı tam olarak bilmiyor musunuz? O zaman doğru yerdesiniz! Evinizde bir usta gibi boya yapmanızı sağlayacak öneriler ve ürünler boya&badana rehberi yazımızda sizi bekliyor!

Evlerin dekorasyonunu tamamlayan en önemli şeylerden biri de duvarların rengi ve desenidir. Her oda için dekorasyon ögelerine ve odanın stiline uygun renkte boyalar seçmek önemlidir. Ve daha sonra, belli işlemlerden başlayarak odalar boyanır. Peki nedir bu aşamalar? Gelin, detaylarıyla ev boyama nasıl olur hep birlikte inceleyelim!

Boya&Badana Rehberi

Öncelikle, boyanacak odayı mümkünse tamamen boşaltmalısınız. Ya da eşyaların boyanmaması ve hasar görmemesi için eşyaları odanın ortasına çekip üstlerini branda veya örtü ile kapatabilirsiniz. Aynı şekilde zemini de boya dökülmelerine karşı bir örtü ile kapatmalısınız. Ayrıca tavan ve duvarın birleştiği noktalara veya boyanması istenmeyen pencere, kapı kenarı gibi sabit olan yerlere maskeleme bandı çekebilirsiniz. Ardından, eğer duvarlarda hasar varsa alçı ile hasarlar kapatabilirsiniz. Ve son olarak duvara ilk boya uygulaması olan astar (ön boyama) yapabilirsiniz. Astar, boya ve duvar arasındaki tampon görevini gören yapıya verilen isimdir. Bu sayede duvara uyguladığınız boya çok daha sağlıklı olur. Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra gelelim duvarları nasıl boyayacağınızın ayrıntılarına!

Boya&Badana Rehberi
Boya&Badana Rehberi

Boyama işlemine başlamadan önce doğru boyayı, doğru fırça ve ruloları seçmeniz gerekir. Duvarın yüzeyine ve uygulayacağınız boyaya göre fırça seçimi oldukça önemlidir. Bu fırçaların kullanımı da boya yaparken oldukça önemlidir. Fırça seçiminizi yaparken genel olarak siyah kıllı fırçaları sentetik boyalar, beyaz kıllı fırçaları su bazlı boyalar için tercih edebilirsiniz. Macun ve saten alçı gibi düz yüzeyler içinse saten rulo kullanabilirsiniz. Sıva ve tekstür yüzeylerde kullanmak içinse plastik rulo çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Boya yapacağınız alan küçüldükçe daha küçük fırçalar, alan büyüdükçe daha büyük fırçalar tercih ederek boyama işlemini daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Duvar ve tavan arasında kalan alan için kestirme fırçaları (ince uçlu fırçalar); kapı, pencere ve pervaz kenarları içinse daha küçük fırçalar oldukça kullanışlıdır.

Son olarak; boya yaparken dikkatli olmanız gerekir. Fırçaya veya ruloya çok fazla boya alarak duvarı ya da tavanı boyamaya çalışmamanız gerekir. Bu, etrafa boya dökülmesi ve duvarın yüzeyinin katmanlaşmasına sebep olabilir. İyi bir boya eleği kullanarak fırçanıza aldığınız boyanın fazla kısmını fırçadan ayırabilirsiniz. Boyanın duvarda dalgalanmalar yapmaması için her zaman tek bir yöne doğru boya yapabilirsiniz. Fırçayla yukarıdan aşağıya olacak şekilde boyayı uygulayabilirsiniz. Pervaz, kapı ve pencere kenarı gibi yeleri de ince fırçalar ile yukarıdan aşağıya boyayabilirsiniz.

Boya Çeşitleri Nelerdir?

  • Su bazlı boya: Yapısında su bulunan ve içerdiği suyun buharlaşması ile kuruyan, sağlığa zarar vermeyen boya çeşididir. Ön işlem gerekmez, küf oluşumu olmaz, su ile temizlik mümkündür ve hızlı kurur.
  • Yağlı boya: Bağlayıcı madde olarak bitki yağı ve pigmentlerin karışımından elde edilen bir boyadır. Parlak ve dayanıklı olmasının yanı sıra kuruması uzun sürer.
  • Saten boya: Dekoratif boya kategorisi içerisinde yer alan yarı mat özelliklere sahip bir boya türüdür.

Şimdi gelelim, evinizi bir usta gibi boyamak ve evinizi yenilemek için ihtiyacınız olan ürünlerin ayrıntılarına!

Boya&Badana Yaparken İhtiyacınız Olacak Ürünler

1-) Pratik Damlatmayan Boya Rulosu Ve Fırçası Badana Rulo Fırça Seti 

Pratik Damlatmayan Boya Rulosu Ve Fırçası Badana Rulo Fırça Seti Duvar Tavan Boyama Set
Boya&Badana Rehberi Pratik Damlatmayan Boya Rulosu Ve Fırçası Badana Rulo Fırça Seti 

Boya badana işlemlerine başlamak için sahip olmanız gereken en temel ürünlerden biri tabii ki fırça çeşitleri. Herkesin kullanabileceği kadar pratik, damlatmayan birden fazla fırçanın bir arada bulunduğu Pratik Damlatmayan Boya Rulosu Ve Fırçası Badana Rulo Fırça Seti  ile kolayca dilediğiniz alanı boyayabilirsiniz. Set içerisinde yer alan rollerı tek başına da kullanabilirsiniz. Seti kullanmak için yapmanız gereken tek şey merdaneyi açıp boyayı onun içine doldurmak. Ve sonra ütünü dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz!

2-) Kalın Örtü

Kalın Örtü 50 M2
Boya&Badana Rehberi Kalın Örtü

Kalın ve kullanışlı bir örtü, boya yaparken ihtiyacınız olan temel ürünlerden biridir. Odayı boyamadan önce eşyaların zarar görmemesi için bir muşamba ile onların üstünü örterek daha güvenli ve temiz bir şekilde boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eşyaların ve zeminin kirlenmesinin önüne geçen Kalın Örtü çeşitleri ile boyama keyfinizi artırabilirsiniz.

3-) Astar Boya

Boya&Badana Rehberi
Boya&Badana Rehberi Astar Boya

Astar boyanın ne olduğundan ve ne işe yaradığından yukarıda biraz bahsettik. Astar Boya çeşitlerini kireç badana, alçı özelliğini yitiren yüzeylerde kullanabilirsiniz. Boya ve yüzey arasında bağlayıcılık sağlayan astar boyalar aynı zamanda renk dalgalanmalarının da önüne geçerek daha iyi bir sonuç elde etmenize yardımcı olur.

4-) Damlatmayan Boya Rulosu

Boya&Badana Rehberi
Boya&Badana Rehberi Damlatmayan Boya Rulosu Duvar Boyama Fırçası Set

Boyama işleminizi kolaylaştıracak ve keyifle boya yapmanıza yardımcı olacak ürünlerden biri de Damlatmayan Boya Rulosu Duvar Boyama Fırçası Set ürünüdür. Basit, pratik ve tekrar tekrar kullanılabilir olması sayesinde işinizi kolaylaştıracak olan bu ürünü mutlaka alet çantanıza eklemelisiniz. Boyama konusunda büyük bir yardımcınız olacak bu ürün daldırma, damlatma ve saçılma gibi işlemleri hayatınızdan çıkarır. Bu roller sayesinde siz de eşit ve düzgün bir şekilde boya yapabilirsiniz. Deposu her doldurulduğunda ortalama 20 metrekare alanı boyayabilen roller ile boya&badana işleri çok daha kolay olacak!

5-) Kestirme Fırçası

Boya&Badana Rehberi
Boya&Badana Rehberi Kestirme Fırçası

Küçük, dar ve zorlu alanlarda kullanılan fırça çeşitleri çok önemlidir. Özellikle tavan ve duvarın bitişindeki alanı boyamak zordur. Veya kapı, pencere, pervaz kenarı gibi alanları boyamak için ince uçlu Kestirme Fırçası modellerini tercih etmeniz gerekir. Boyanın taşmaması, cisimleri gerektiği kadar boyamak ve bu işi daha kolay bir hale getirmek için kestirme fırçalarını kullanabilirsiniz.

6-) İç Cephe Boyası

Boya&Badana Rehberi
Boya&Badana Rehberi İç Cephe Boyası

Ve tabii ki evinizi boyamayı tercih ettiğiniz, kaliteli ve yeterli miktarda boya almalısınız. Farklı odalar için farklı renkte İç Cephe Boyası tercih ederek evinizde şıklığı yakalayabilirsiniz. İç cephe boyası, standartlara uygun bir şekilde uygulandığında çatlama, kabarma ve dökülme yapmaz. İç cephe boyası çeşitleri aynı zamanda su bazlı oldukları için rahatsız edici bir koku yaymazlar. Ayrıca silmek de mümkündür. Tamamen temizlenmiş ve boyaya uygun olan yüzeylere gerekirse 1 kat leke örtücü boya ve ardından bir kat daha boya uygulanarak odayı istediğiniz renge getirebilirsiniz!

7- ) Duvar Sticker


Ve listemizde son olarak, duvarlarınızı boyadıktan sonra dilerseniz onları süsleyebileceğiniz Duvar Sticker çeşitleri var! Çocuk odalarını, mutfağı ya da salonu farklı bir şekilde süslemek ve ortama şık bir hava katmak için sticker ve duvar kağıdı çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca birbirinden şık duvar raflarını da odalarınıza ekleyerek farklı görünümlere ışık tutabilirsiniz. Çeşitli duvar rafı modelleri için Evinize Farklı Bir Hava Katacak Birbirinden Şık Duvar Rafları yazımıza göz atabilirsiniz!